Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

Lägg energi på saker du kan förändra

Jag utnämner 1 september till den officiella “Lägg-energi-på-saker-du-kan-förändra” dagen. Dels för att jag sprang för en god sak, och dels för hela upplevelsen av loppet denna gång.

Den annars så fina picknickgräsmattan på Gärdet vid Tjejmilenstarten. Foto: privat
 • Lägg inte energi på att bli sur på vädret – det är bara väder. Och lika för alla.
 • Lägg således ingen energi på att uppmana släkt och vänner att ha picknick vid startområdet.

Lägg istället energi på

 • att informera löparna att det går lite snabbare till vänster och långsammare till höger. Gäller på alla löptävlingar världen över. På så sätt kan de som vill persa eller ha bråttom faktiskt springa rätt obehindrat istället för att zickzacka. Kände att det var min plikt att informera. De som valde att bli sura på detta ignorerar jag en smula och skänker energin på dem som kom fram och verkligen fick göra sitt lopp.
 • att peppa alla när det bara är flås och tystnad i löpledet “Kom igen nu tjejer – fasiken vad grymma ni är!” och “Se! Därborta är en nerförsbacke!” “Bara lite kvar – hemväg nu!”
 • peppa de som börjar gå “Du är så nära, spring lite långsammare så orkar du hela vägen”.
 • suga i mig ny energi efter målgång från alla grymma, glada brudar
Glad peppmottagare "Marie". Foto: privat

För där i målområdet mötte jag Marie som kom fram och tackade “Utan dig hade jag aldrig orkat fortsätta springa i backen -tack för pepp!”, flera andra tjejer kom och tackade. De som misstyckte gav ingen feedback. Precis när jag mött Ultralandslagsansvarige Kristina kom Gunilla fram…

Ultrabästa Kristina - känner igen henne med god fika i handen, kännetecknet för ultralöpare :) Foto: privat
Grattis Gunilla - sub50 på 50-årsdagen! Foto: privat

Jag hade som mål att greja sub50 idag på min 50-årsdag – och jag grejade det! sa hon, en sprudlande glad kvinna jag aldrig mött, men som läser min blogg. “Grattis – vad grym du är” sa jag och gav en födelsedagskram.

Julia, som är en drivande kraft hos Plan för att få dem som huvudsponsor för Tjejmilen, och min klubbkamrat (om tröjan under får avgöra) Linn lyser upp grådasket innan start. Foto: privat

Plötsligt kändes det som jag lägger energi på saker jag kan förändra. Lite här och lite där. Sen finns det en drös människor som delar med sig av sina universum, får mig att förändras – att se saker ur nya synvinklar, på andra sätt och färglägger min tillvaro ur en aldrig sinande brunn av kulörer.

 • Sveriges Radio P1-Anna och Sofia Hedström (Elle och SR P1). Foto: privat
 • MaratonPetra och Sub40-Ellinor. Foto: privat
Anna Lissjanis, Health-by-Helena och fina Mela. Foto: privat
Hillevi Wahl och Mia Thomsen.

men hur gick loppet då?

Hualigen. Ville pejsa Moa – som ville springa själv. Ville pejsa Hillevi – som ville springa själv. Raggade upp min adept Lotta som VILLE springa med mig, men som blev nekad att smita in i min startgrupp. Då mötte jag Johanna och Jerry Marie (han sprang utklädd til tjej) och vi tog följe. Sprang på känsla och försökte hålla jämn fart. Siktade på att ha varje kilometer under 5-minuterstempo och låg ner mot 4:30-4:35 flera av kilometrarna. Sprang in på 47:23. Inte nära ett pers, men ändå en bra snabbdistans en lördag.

 

 • Kul att se dig Mia, hoppas att det blir snart igen! Bra tankar i inlägget, som alltid. <3

  Helena

  September 2, 2012

 • Du har helt rätt – varför ödsla energi på sådant som man inte kan påverka? Och jättebra tid på ett sådant trångt lopp – jag trodde inte att det gick att springa snabbt på Tjejmilen över huvud taget?

  Louise

  September 2, 2012

 • Härlig inställning Mia! Och kul att träffa dig på loppet. Du inspirerar. Ha en bra dag!

  Aniika

  September 2, 2012

 • Åhhhhhh vad jag hade önskat att jag hamnade runt dig i ett lopp. Sprang iformloppet i Oslo här i början av sommaren och försökte då peppa folk som såg trötta ut runt mig. Fick arga blickar och till och med ett håll käften tillbaka :-o.
  Jag som hade blivit så himla glad om någon peppat mig i samma situation. Jaja alla är vi olika. Jag försöker dock vara glad :-D
  Tack för en underbar blogg som får mig att bli glad och sugen på ultra, trots att jag inte sprungit min första HM äns :-D

  Lindah

  September 2, 2012

 • Du. Det här var precis vad jag behövde läsa idag. DNS på Midnattsloppet igår, arghet och tårar och uppgivenhet och självömkan och lätt förbannelse över alla andra som kan. Å gör. Så vaknar jag och läser här och blir kraftigt påmind om att det bara är JAG som kan förändra läget och att jag ska lägga energin på att bli hel i ben och huvud och inte på att gräva ner mig i negativa tankar.
  Jag tar det här med mig och gör dagens rehab. Gå-jogg-gå-jogg-gå-jogg. Styrka. Stretch.
  tack, bästaste Mia.
  När kommer du österut?

  Anna

  September 2, 2012

 • Tack för ett fantastiskt inlägg. Har själv bara uppförsbacke och skit på programmet just nu. Känns som att jag är i en negativ spiral och mina egna tanka suger musten ur mig! Riktiga energitjuvar!! Ditt inlägg fick mig att tänka om! Börjar fr.o.m. nu… inte 1.9… men bättre 2.9 än 31.9 :)

  mammaspring

  September 2, 2012

 • Du har en så bra och inspirerande blogg! Ville säga det till dig igår vid starten, men du var så fokuserad på uppvärmningen så jag ville inte störa. Jag har också varit skadad, och inte kunnat träna som jag önskat, men kände trots det ett sådant lyckorus under loppet igår. Det var så härligt och roligt med alla människor.

  Cecilia

  September 2, 2012

 • Sunda tankar! Det tar vi med oss!

  Snabba Fötter

  September 2, 2012

 • Visst var det blött och lerigt men galet kul.
  Visst blev man lite irriterad över folk som gick ivägen men det borstade man av sig och zickzackade järnet :)

  Zara

  September 2, 2012

 • Håller med! Fokus på rätt saker. Det är som de där gräsliga rubrikerna Metro har spytt ut; “Så här många har dött i motionslopp i år”. (Eller något liknande)
  Men hallåå!!!!!!!!
  Vore det inte bättre att skriva;” så här många har motionsloppen räddat livet på”.

  Men det är klart, då tycker kreti o pleti inte det är så intressant dessutom betyder det att de inte kan använda just DEN bortförklaringen.
  Suck.
  Men du, GRATTIS till en fin prestation! KRAM

  Ingmarie

  September 2, 2012

 • Håller med till fullo!
  Jag njöt av varje regndroppe! Behagligt svalkande! Plus att jag kunde hoppa själv i alla vattenpölar utan barnen (brukar annars säga att det är barnen som vill hoppa i dem när det egentligen är jag)!

  Sara

  September 2, 2012

 • Himla bra jobbat, Mia! Och tack för en bild på Kristina Paltén, för henne blir jag alltid så glad av att se!

  camilla

  September 3, 2012

 • Stort tack för ditt engagemang!

  Plan Sverige

  September 3, 2012

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment