Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

Ljus, utbrändhet och balans i tillvaron

Jag och Petra i total balans. Foto: privat
Jag och Petra i total balans. Foto: privat

Jag och Petra var på Philips pressfrukost imorse och lyssnade på Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt samt Nina Åkestam som pratade om utbrändhet och att hitta balans mellan privat- och arbetsliv. Förutom att sitta och bli pigg av EnergyUp ljuset som gav energi, tog jag med mig följande från talarna

SömnforskarTorbjörn

 • Det är ok att sova mellan 6-9 timmar. Att tro att man behöver mer sömn stressar bara
 • Trötthet är första symtomet vid psykisk ohälsa och depression
 • Det ska vara ljust på morgonen och mörkt på kvällen. Följ dygnsrytmen för bästa sömn

Nina Åkestam – Var pretantiös utan att bränna ut dig

 • Tänk energi istället för tid. Hur mycket energi kostar åtaganden du gör. Var inte tidsstrikt
 • “Ingen orkar bry sig”. Du är inte universums medelpunkt för alla andra. Folk bryr sig inte om det går bra eller dåligt för dig. Släpp prestationen.
 • Bli kompis med din inre 85-åring. Vad vill du berätta på ålderdomshemmet om ditt liv. Att du jobbade över och struntade i kompisens födelsedagsfest? Ta fram 85-åringen när du behöver ta beslut.
43% lider av skillnaden mellan ljuset på sommaren och vintern. En energilampa kan hjälpa till att hålla humör och energi uppe! Foto: privat
43% av Sveriges befolkning lider av skillnaden mellan ljuset på sommaren och vintern. En energilampa kan hjälpa till att hålla humör och energi uppe! Foto: privat
Post

Glöm inte bort vem du är

Jag har en stor familj. Vi är 6 syskon, mammor, bonusmammor, bonuspappor, barn, syskonbarn och föräldrar. Släkten kantas av starka kvinnor. Fina förebilder. Varma kvinnor. Intelligenta kvinnor och kärleksfulla kvinnor. (Männen/brorsorna/farsan är intelligenta nog att matcha detta.)

Stilleben. Fler saker kan få plats i min hörna på mitt vackra, gröna skåp. Foto: privat
Stilleben. Fler saker kan få plats i min hörna på mitt vackra, gröna skåp. Foto: privat

I mitt nya hem har jag gjort ett litet stilleben av starka, fina kvinnor. Min farmor som är konstnär har målat tavlan till vänster. Den föreställer sanddynerna i Falkenberg där vi brukar gå ner till stranden från vårt hus. Det är kärlek, frihet och doft av saltvatten och barndom i tavlan. Min farmor fyller 99 år i december. Hon är stark, seg och uthållig. När jag var 11 år hjälpte hon mig att måla bort min mörkerrädsla. Sedan dess skyr jag inte mörker över huvud taget.

På en hög av böcker, två riktigt gamla vackra biblar från min mormor, ligger en guldängel. Allt från min mormors dödsbo som resten av släkten drog på mungiporna åt. Särskilt de där guldänglarna som hängde lite här och var i mormors hem. Jag blir varm, lugn och mjuk av att se dem. Det är ett fint minne från min skojfriske mormor. Vi skojade och skratta massor. Vi hade samma humor. Hon gick bort 95 år gammal av en onödig lunginflammation, fortfarande så pass klar i huvudet att hon hade 8 av 12 rätt på nutidsorienteringen (hon skyllde på långsammare tankar på slutet för att hon inte längre hade synen att göra sina dagliga korsord).

Tavlan till höger har min mamma gett mig efter att ha vunnit den på ett konstlotteri. Mamma är kärleken och de goda tankarna. Mamma är den munhuggandes cynikern med ett hjärta av guld, alltid redo att hjälpa andra no-matter-what. I bokhögen ligger en bok om kärlek och en kalender från det år jag föddes.

Min lilla hörna gör mig trygg och varm. Jag får energi av kvinnor före mig och hoppas att jag förmedlar och ger min dotter ett fint arv. Jag vill vara en fin förebild för syskonbarnen. Jag vet vad jag kommer ifrån. Jag vet att jag har tålamod, är seg och uthållig, älskar att hjälpa andra, river av en cynisk kommentar och kan vara helt hopplös. Och löser korsord. Hörnan kommer byggas vidare med påminnelser från systrar, dotter och brorsdöttrar. Jag glömmer aldrig var jag kommer ifrån. Och vem jag vill vara.

Post

Jag ser ljuset!

Eller i alla fall grisen.

En överskådlig väg kvar till semestern. Betar av en lapp i taget. Foto: privat
En överskådlig väg kvar till semestern. Betar av en lapp i taget. Foto: privat

Såhär lite har jag kvar att göra innan det är dags för semester. Jag ska bara försöka vara så entusiastisk i vartenda göromål jag kan, så att jag inte glömmer bort hur kul man kan ha det i nuet (tänkte hon lite stressat frenetiskt tuggandes på en näve nötter). Gah.

Pssst – fast om man inte skulle vara närvarande/härvarande så kunde man ju tänka sig framåt till Fuerte Ventura där det är som lägst 20 grader varmt nu (idag i Stockholm +4), hoppas det håller i sig tills jag åker dit den 8 november – du är väl med?

Post

Och på den tredje dagen

Det är ju riktigt roligt att träna på gym! Lägga till lite armhävningar och andra övningar så blir jag en komplett Evighetsmaskin. Foto: Hans Berggren
Det är ju riktigt roligt att träna på gym! Lägga till lite armhävningar och andra övningar så blir jag en komplett Evighetsmaskin. Foto: Hans Berggren

En lätt liten utmaning på 7 dagar. Göra något nytt som tar en kvart om dagen. Som min lilla styrkeutmaning.

 • 4×25 armhävningar
 • 4×25 tåhävningar
 • 4×25 benböj
 • 4×25 situps el magövningar

Det känns mest i armar och bröstkorg. Varför har jag inte gjort mer armhävningar för? På gymet har jag haft 80% fokus på ben, lagt till mage/core och ibland snyggat till triceps för att ha något att flexa i tävlingslinnet till sommaren. Egentligen kommer det bara att kosta mig 10 minuter extra på gymet att lägga till 1-2 övningar för armar. Det kan jag med lätthet göra 2 gånger i veckan.